Iv 14,7-14

Najtužnije je godinama biti s nekim i ne poznavati ga. Ne poznajemo drugoga zato jer nas zanima samo njegov vanjski izgled ili zato što je osoba koja živi pokraj nas licemjer i ne otkriva se iz straha da ju upoznamo.
Filip, nakon tri godine življenja zajedno s Isusom, nije shvatio tko je Isus. Filipa možemo usporediti sa zaručnikom ili zaručnicom koja gleda samo vanjski izgled eventualnog budućeg muža ili žene, a da se ne pita: “Tko je osoba za koju ću se vjenčati? Koje su njegove mane ili vrline? Koji su njegovi ideali?”.
Filipa je zanimalo samo gledati čuda, čudesa koja je Isus činio. Filipu se sviđalo što je pozvan i viđen kao učenik velike ličnosti.
Mnogi kršćani su kao Filip. Idu na misu svake nedjelje, često čitaju Bibliju, idu na hodočašća, ali ako ih pitaš: “Tko je za tebe Isus?”, ostanu bez riječi, zatvorenih usta.
Ako se put vjere čini bez želje da se upozna Isusa, gubi se vrijeme. Ne ide se u Crkvu zato što je župnik simpatičan, zato što se bojimo pakla, zato što smo pozvani obavljati neku dužnost ili zato što želimo pobijediti osjećaj samoće.
Tebi, koji revno ideš u Crkvu, Isus danas postavlja slijedeće pitanje: “Što tražiš?”. Nadam se da je tvoj odgovor: “Isuse, želim te poznavati, jer onaj tko te ne poznaje, ne može te ljubiti!”.
Ako je ovo tvoja želja, Isus će ti se postupno objavljivati kao put ljubavi, život ljubavi i Istina ljubavi. Jednom je jedan novinar upitao jednog znanstvenika kršćanina: “Što je bilo najvažnije što si kao znanstvenik otkrio?”. A ovaj mu je odgovorio: “Isusa kao svog Spasitelja!”.
Da, otkriti i slijediti Isusa kao put, život i istinu ljubavi već znači živjeti u dimenziji nadnaravnog života… Amen. Aleluja.
(O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva)

Komentiraj