Iv 6,60-69

“Tvrda je to besjeda”, kažu učenici Isusu. Mnogi se udaljuju od crkve, posebno jer ne prihvaćaju kršćanski moral. Govore da su se vremena promijenila, te da Evanđelje treba prilagoditi današnjem mentalitetu. Primijetio sam jednu stvar: tamo gdje svećenici prilagođavaju Evanđelje današnjem mentalitetu, crkve su pune. A o ovim svećenicima se priča da su dobri, inteligentni i suvremeni. Ovi svećenici su kao vlasnici dućana koji rasprodaju svoju robu iz straha da ne izgube klijente. Riječ Božja nikad ne gubi svoju vrijednost jer je vječna. Ona ne prati mode.
Pred Isusovim naukom često se izjavljuje: “Nemoguće ih je vršiti”. Istina, bez pomoći milosti Isusa Krista je nemoguće, ali “Bogu ništa nije nemoguće”, kaže Isus svojim učenicima. A to ponavlja i nama. Naravno, ostati tjelesno i umno vjeran svom bračnom drugu je nešto nadnaravno, posebno kad drugi ne zna ljubiti; oprostiti onome tko nas vrijeđa i ne osvećivati se je nešto nadnaravno; davati siromasima višak od onog što se u znoju zaradilo je nešto nadnaravno; dati život za svoje prijatelje je nešto nadnaravno; blagoslivljati onoga tko nas proklinje je nešto nadnaravno; ostaviti sve i svih kako bi se u potpunosti posvetili služenju Gospodinu je nešto nadnaravno. Stvoreni smo i upoznali smo Isusa Krista kako bismo živjeli nadnaravni život.
Živjeti nadnaravni život znači dijeliti Isusov život. To čini da se osjećamo kao djeca Božja. Spoznaja da smo djeca Božja uzrok je neizrecive radosti. Isus je došao da nam donese život u izobilju. Ovaj život ima ime: Duh Sveti, Gospodin koji daje život.
Što smo više radosno poslušni riječi Božjoj, to više primamo Duha Svetoga koji čini da smo ljupki, odlučni, snažni i milosrdni. Tako ćemo imati osobnost Isusa Krista. Amen. Aleluja.
(O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva)

Komentiraj